Vezetett túráim

Vezetett túráim

1./

Tisza-Szajlai Holtág túra

Motorcsónakos vízitúra

Teljes táv: 10 km

A túra a tiszabábolnai sulymos csónakkikötőből indul, melyen a Szajlai Holt Tiszát valamint a Tisza folyó 440 fkm-437 fkm közötti szakaszát barangolhatja be a túrázó egyrészt vezetett motorcsónakos túra keretében, de az útvonal bejárható önállóan motoros csónakkal vagy kajakkal, kenuval. A Szajlai Holtág és a Tisza is egy kis hangulatos csatornán közelíthető meg a vízi járművekkel. A Szajlai Holt Tiszán a nádasok, sulyom-és fehér tündérrózsa szigetek között haladva láthatjuk a tó madárvilágát, vízi állatvilágát. Jellemző madárfajok a bakcsó, szürke gém, fattyú szerkő, kormos szerkő, nagy kárókatona, kis kárókatona és a nagy kócsag, valamint a nádas énekesmadarai. A Tisza folyón haladva a túrázó érinti a Kappani forgó kérészes partszakaszát, ahol minden év júniusában látványos tiszavirágzást is megtekinthet. A folyón tovább haladva a 438 fkm-nél a Búláti szigethez érkezünk, ami a horgászok egyik kedvenc horgászhelye ezen a Tisza szakaszon. A Búláti szigettől a IX.öblítőcsatorna zsilipjéhez érkezünk, majd vissza a Tiszára. A Búláti szigetet megkerülve érünk vissza a Sulymos csónakkikötőbe Tiszabábolnára.

2./

Szalakóta tanösvény túra

Gyalogtúra

Hossz: 2,64 km

Nehézség:  2

Burkolat minősége: Más: 50% (1,32 km); Föld: 47% (1,24 km); Murva: 3% (79,29 m)

Összes emelkedő: 7 m

Összes lejtő: 6 m

A tanösvény kiinduló pontja Tiszabábolna Fő útjának folytatásával, a településről a puszta felé északra haladva érhető el, ahol egy nádtetős nyitott foglalkoztató várja a vendégeket, melynek koordinátái EOV 782408; 264408. Itt található az első információs tábla is, mely a szalakóta védelmét mutatja be.

A tíz információs tábla végigvezet a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat.A részletes információs táblák mesélnek többek közt a Natura 2000 hálózatról, ezen belül a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi Területről és az itt zajló madárvédelmi tevékenységekről és természetesen a Szalakóta Life pályázat során elvégzett tevékenységekről.